Quantcast
Channel: early modern greek »έγγραφα
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5

Νέα έκδοση: Αγγελική Τζαβάρα (έκδ.), Θάνατοι Ελλήνων στη Βενετία. Οι αποβιωτήριες πράξεις στο αρχείο του ναού του San Pietro di Castello (1582-1802)

$
0
0

Αγγελική Τζαβάρα (έκδ.), Θάνατοι Ελλήνων στη Βενετία. Οι αποβιωτήριες πράξεις στο αρχείο του ναού του San Pietro di Castello (1582-1802), Αθήνα-Βενετία 2012, σ. 666, 17X24 εκ., ISBN 978-960-7743-60-2 [Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, Graecolatinitas nostra, Πηγές 10]. Παράλληλος τίτλος: Greci morti a Venezia. Gli atti di morte nell’archivio della chiesa di San Pietro di Castello (1582-1802).

2012.12.20-ThanatoiΤο μέγεθος της ελληνικής παρουσίας στη Βενετία αποτελεί ζητούμενο για την έρευνα, το οποίο δεν μπορεί να απαντηθεί μόνον από το σωζόμενο αρχειακό υλικό της Ελληνικής Αδελφότητας. Για τη συγκρότηση μιας ολοκληρωμένης εικόνας είναι αναγκαία η προσφυγή και σε άλλες πηγές, κυρίως στα βενετικά ενοριακά αρχεία και ειδικότερα στα βιβλία των αποβιωτηρίων πράξεων, τα οποία σώζονται είτε στο Αρχείο του Πατριαρχείου της Βενετίας είτε στους ενοριακούς ναούς. O προσανατολισμός της έρευνας σε αυτά, για την άντληση πληροφοριών, οφείλεται στο γεγονός ότι ο ναός του Αγίου Γεωργίου δεν ήταν ενοριακός, «με αποτέλεσμα να καταχωρίζονται οι πράξεις των θανάτων των Ελλήνων στα βιβλία των καθολικών ενοριών, όπου κατοικούσαν, και στη συνέχεια να μεταφέρονται οι σοροί και να ενταφιάζονται στην ορθόδοξη εκκλησία» (σ. 10).

Το Ελληνικό Ινστιτούτο, αναγνωρίζοντας την εξαιρετική σημασία των νεκρολογίων των καθολικών εκκλησιών για την έρευνα της ιστορίας των Ελλήνων στη Βενετία, εξέδωσε το 2001 τις «Αποβιωτήριες πράξεις Ελλήνων στο αρχείο του αγίου Αντωνίνου Βενετίας (1569-1810)» (έκδ. Χρύσας Μαλτέζου και Γ. Πλουμίδη).

Με την παρούσα έκδοση έρχονται να προστεθούν οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτων των Ελλήνων, οι οποίες είχαν καταγραφεί στα βιβλία του ναού του San Pietro di Castello, στην περιοχή του οποίου ζούσαν πολυάριθμοι Έλληνες.

Τα ληξιαρχικά βιβλία που ερευνήθηκαν ανέρχονται σε 32 και περιλαμβάνουν 2164 αποβιωτήριες πράξεις Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους για τη χρονική περίοδο από το 1582 έως το 1802.

Η έρευνα, η μεταγραφή και άριστη εκδοτική ετοιμασία των πράξεων που εντοπίστηκαν πιστώνονται στη συνεργάτιδα του Ινστιτούτου Αγγελική Τζαβάρα, η οποία και στο παρελθόν μας έχει προσφέρει με την ίδια επιμέλεια τους καρπούς των ερευνών της.

via


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5

Latest Images

Trending Articles





Latest Images